Tort tiramisu
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielam od żółtek.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodając cukier.
Do ubitych białek dodaje stopniowo żółtka i miksuję na niskich obrotach.
Następnie dodaje stopniowo przesiane przez sitko dwa rodzaje mąki i delikatnie mieszam ręcznie, aż uzyskam jednolitą masę.
Ciasto wylewam do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym.
Wkładam do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 40-45 min.
Po wyjęciu wykładam na kratkę żeby ostygło.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opak. cukru waniliowego
- 1 opak. serka mascarpone
- 1 szt. fixu śmietanowego
kakao do posypania
dżem malinowy
długie biszkopty
Śmietanę ubijam kilka minut na wysokich obrotach.
Cukier puder, cukier waniliowy i fix -mieszam razem w osobnej miseczce i stopniowo dodaje do śmietany cały czas ubijając. Następnie dodaje serek mascarpone ubijając na niskich obrotach przez ok. 1 min.
Zimny biszkopt dzielę na trzy części.
Spód kładę na tacke. Wierzch polewam ponczem (woda przegotowana, kawa, amaretto).
Na poncz posypuje kakao i rozsmarowuje 1/3 kremu -przykrywając drugą częścią biszkopta.
Ponownie nasączam ponczem, posypuje kakao, nakładam krem i przykrywam 3 częścią ciasta.
Nasączam ponczem, tym razem nakładam na to najpierw krem i posypuje wierzch kakao.
Biszkopty dopasowujemy do ciasta tak żeby wystawały trochę ponad boki.
Mój biszkopt urósł tak bardzo, że nie odkrawałam :).
Następnie posmarowałam boki dżemem malinowym i obłożyłam biszkoptami.
Tort wstawiłam do lodówki żeby się schłodził.
Po 1 godz nadaje się już do zjedzenia.
Mój postał całą noc :).
Komentarze
Prześlij komentarz