Zapiekanka z tortellini w sosie śmietanowym

 Jadłam wiele kombinacji z tymi pierożkami, ale  wersja którą przedstawiam moim zdaniem jest najlepsza. Przepis oryginalny znalazłam dawno temu na stronie na jednej ze stron kulinarnych
przetestowałam i trochę zmodyfikowałam. Warto wrócić czasami i się rozkoszować smakiem tej zapiekanki.  Pycha!!! :) Polecam z czystym sumieniem :)



Składniki:
  • 2 opakowania Tortellini (wybór dowolny :), ja zakupiłam tortellini z pomidorami i serem oraz z pesto bazyliowym)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule małe
  • 8 szt. pieczarek
  • 6 plasterków szynki
  • puszka fasoli czerwonej
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki ketchupu
  • ser żółty do posypania
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól, pieprz
  • bazylia

Przygotowanie:

Tortellini gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pieczarki pokrojone w kostkę smażę na 4 łyżkach oliwy, dodaje cebulę i szynkę pokrojone w kostkę, zmiażdżony czosnek, pod koniec smażenia dodaję odsączoną fasolę ,przyprawę gyros, sól i pieprz- wszystko razem mieszam.
Następnie dodaję śmietanę kwaśną i słodką - mieszam i musi się zagotować.
Kiedy całość zgęstnieje dodaje ketchup, dokładnie mieszam i wrzucam ugotowane tortellini.
Mieszam delikatnie całość tak aby tortellini połączyło się z sosem.
Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję bazylią i serem żółtym.
Zapiekam ok 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty

Print