Zupa z czerwonej soczewicy
Składaniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- puszka pomidorów (mogą być też pomidory bez skórki)
- szklanka soczewicy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- oregano - 2 łyżeczki
- natka pietruszki
- ziele angielskie - 3 ziarenka
- liście laurowe -2 szt.
- imbir - 1 łyżeczka
- 2 łyżki curry
Pokrojone w kostkę warzywa zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Dodać szklankę opłukanej wcześniej soczewicy. Gotować 10 -15 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce i pokrojoną w kostkę cebulkę podduszoną na łyżce oleju (najlepiej rzepakowego) z curry. Po zagotowaniu wrzucamy zmiażdżony czosnek, oregano, imbir (może być świeży- dzisiaj mam tylko w postaci mielonego imbiru) i przyprawiamy sola do smaku, gotujemy aż soczewica zmięknie. Pod koniec wrzucam natkę pietruszki, której nie oszczędzam :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz