Zupa z czerwonej soczewicy


Przepis na  tą zupę znalazłam kiedy byłam na diecie i zawładnęła moim sercem czy może wpłynęła korzystnie na moje ciało :). I tak została za mną do dziś. . Zasmakowała nie tylko mnie ale mojej drugiej połówce, który jest mięsożercą :D. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym go nie udoskonaliła :) . Polecam




Składaniki:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • puszka pomidorów (mogą być też pomidory bez skórki)
  • szklanka soczewicy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • oregano - 2 łyżeczki
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • liście laurowe -2 szt.
  • imbir - 1 łyżeczka
  • 2 łyżki curry
Przygotowane:

Pokrojone w kostkę warzywa zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Dodać szklankę opłukanej wcześniej soczewicy.  Gotować 10 -15 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce i pokrojoną w kostkę cebulkę podduszoną na łyżce oleju (najlepiej rzepakowego) z curry. Po zagotowaniu wrzucamy zmiażdżony czosnek, oregano, imbir (może być świeży- dzisiaj mam tylko w postaci mielonego imbiru) i przyprawiamy sola do smaku, gotujemy aż soczewica zmięknie. Pod koniec wrzucam natkę pietruszki, której nie oszczędzam :)

Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty

Print