Pączki śląskie
Składniki:
- 10-12 ziemniaków
- 1 jako
- mąka ziemniaczana
- szczypta soli
Farsz I:
- Pieczarki 250g. ( wg uznania)
- średnia cebula
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Farsz II
- filet z kurczaka
- papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- pieczarki
- cebula
Generalnie można zrobić tylko pierwszą wersje albo drugą. Ja zrobiłam dla urozmaicenia dwa. Czasem lubię kombinować jak mam troche czasu :)
Przygotowanie ciasta:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu bardzo dokładnie tłuczemy je, żeby nie zostały grudki, albo przeciskamy przez praskę. Wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części. Wyciągając jedną część, dosypujemy w to puste miejsce mąkę tak, żeby zapełnić dziurę i równamy ją z poziomem ziemniaków.
Wrzucam z powrotem wcześniej wyjętą część ziemniaków, dodaje jajko i szczypte soli. Wszystko dokładnie wyrabiam na jednolitą mase.
Bierzemy kawałek ciasta, tyle żeby zrobić średniej wielkości kulke, rozpłaszczamy na dłoni i wkładamy farsz. Zlepiamy boki jak przy pierogach żeby farsz nam nie uciekł. Następnie formujemy kulke.
Tak przygotowane pączki wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażę aż uzyska złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Wyciągam na ręcznik papierowy i odsączam nadmiar oleju.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz