Makaron z pesto


Monika




Więc do dzieła :)


Składniki:
  •  400g makaronu Penne (można mniej)
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 3-5 ząbków czosnku (wg uznania)
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • słoiczek zielonego pesto
  • pół kubka kwaśnej śmietany ( dodaje też słodkiej śmietany 30% połowe kartonika)
  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sól


Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju najlepiej rzepakowego ( może być oczywiście inny). Do podsmażonego kurczaka dodajemy drobno posiekany czosnek, łyżeczkę  papryki mielonej,  doprawiamy solą do smaku, dusimy pod przykrywką 5 min. Następnie dodajemy słoiczek pesto ,  dolewam trochę wody do słoiczka, wypłukując go dokładnie po czym wlewam do sosu.. Dusimy następne 10 min. Po tym czasie wyłączam i czekam dłuższą chwile żeby przestygło. Następnie dodajemy jogurt naturalny, pokrojone pomidory suszone i mieszam wszystko razem. Gotuje jeszcze przez 5 min. żeby wszystko ładnie się połączyło.
Makaron gotuje w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie. Musi być al dente.
Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
Można jeść od razu.
Mi bardziej smakuje jak odczekam godzinkę bo wtedy składniki przegryzą się z makaronem i danie wtedy smakuje wybornie. :)

Monika
Życzę smaczego :))





Komentarze

Popularne posty

Print