Makaron z pesto
Monika |
Składniki:
- 400g makaronu Penne (można mniej)
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 3-5 ząbków czosnku (wg uznania)
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- słoiczek zielonego pesto
- pół kubka kwaśnej śmietany ( dodaje też słodkiej śmietany 30% połowe kartonika)
- łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- sól
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju najlepiej rzepakowego ( może być oczywiście inny). Do podsmażonego kurczaka dodajemy drobno posiekany czosnek, łyżeczkę papryki mielonej, doprawiamy solą do smaku, dusimy pod przykrywką 5 min. Następnie dodajemy słoiczek pesto , dolewam trochę wody do słoiczka, wypłukując go dokładnie po czym wlewam do sosu.. Dusimy następne 10 min. Po tym czasie wyłączam i czekam dłuższą chwile żeby przestygło. Następnie dodajemy jogurt naturalny, pokrojone pomidory suszone i mieszam wszystko razem. Gotuje jeszcze przez 5 min. żeby wszystko ładnie się połączyło.
Makaron gotuje w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie. Musi być al dente.
Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
Można jeść od razu.
Mi bardziej smakuje jak odczekam godzinkę bo wtedy składniki przegryzą się z makaronem i danie wtedy smakuje wybornie. :)
Monika |
Komentarze
Prześlij komentarz