Omlet z warzywami
Składniki
- 2 jajka
- pół cebuli
- garść warzyw mrożonych
- 2-3 łyżki oleju
- 3 plasterki szynki
- sól
- pieprz
Jajka rozbijam w miseczce i roztrzepuje widelcem tak żeby uzyskać jednolitą masę. Dodaje drobno pokrojoną cebulkę, szynkę i wcześniej ugotowane warzywa (dzisiaj miałam akurat taki zestaw tzn groszek, kukurydza, marchewka i fasolka szparagowa, ale można dodać brokuły, paprykę i wiele innych warzyw wg uznania). Doprawiam solą i pieprzem.
Na patelnie wlewam 2-3 łyżeczki oleju i jak wiem, że jest wystarczająco gorąca, wrzucam zawartość miseczki - przykrywając patelnie pokrywką , żeby góra mogła się szybciej ściąć.
Po paru minutach jak już widzę że omlet jest dobrze ścięty ostrożnie składam go na pół i smażę 1min. Następnie przewracam na drugą stronę i znowu 1 min. na podpieczenie. Po tym czasie wyciągam i kładę na ręcznik papierowy. Pozostawiam na chwilę, odsączając w ten sposób nadmiar tłuszczu
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz