Bigos

Tradycyjnie na święta - bigos. Choć bardziej na końcówkę świąt bo jest z mięsem. No i dotrwa czasem nawet do sylwestra :).



Składniki:
  • 600g kapusty
  • mała główka kapusty białej
  • grzyby suszone
  • 3 kiełbasy z beczki (może być każda inna)
  • 30 dg boczek wędzony
  • 200 -300g mięsa np."łopatka"
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 5 śliwek suszonych 
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawa do bigosu
  • sól
  • pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe

Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na 6 godzin.
Kapustę kiszoną gotuje do miękkości z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu w ziarenkach.
W osobnym garnku gotuję do miękkości, poszatkowaną słodką kapustę

Mięso kroję w kostkę i smażę na paru łyżkach oliwy  i kiedy się podpiecze podlewam trochę wodą, przykrywam pokrywką i duszę  ok 30 min. do godzinki -mięso musi być miękkie. Pod koniec odrywam i przysmażam trochę żeby odparować wodę.
Boczek kroje w kostkę i smażę nie dolewając oliwy bo w trakcie wytapia się tłuszcz więc nie ma potrzeby. Kiedy trochę się podpiecze dodaje kiełbasę pokrojoną w kostkę -smażę przez przez chwilę. Dodaje mięso , zmiażdżony czosnek doprawiam solą i pieprzem. Wrzucam przecier pomidorowy. Chwilę jeszcze podsmażam.

Kapustę kwaśną (kroję nie za drobno) i słodką już odcedzoną wrzucam do jednego garnka. Dodaje cały farsz, wsypuję całe opakowanie przyprawy do bigosu, grzyby już wymoczone kroje drobno i wrzucam również do bigosu (żeby wzmocnić smak dolewam trochę wody z wymoczonych grzybów). Wrzucam również śliwki drobno pokrojone. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam wszystko dokładnie. I przez 10 minut gotuję na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Odstawiamy do chłodnego mięsa.
Bigos im częściej podgrzewany tym lepszego smaku nabiera.



Komentarze

Popularne posty

Print