Bigos
Tradycyjnie na święta - bigos. Choć bardziej na końcówkę świąt bo jest z mięsem. No i dotrwa czasem nawet do sylwestra :).
Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na 6 godzin.
Kapustę kiszoną gotuje do miękkości z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu w ziarenkach.
W osobnym garnku gotuję do miękkości, poszatkowaną słodką kapustę
Mięso kroję w kostkę i smażę na paru łyżkach oliwy i kiedy się podpiecze podlewam trochę wodą, przykrywam pokrywką i duszę ok 30 min. do godzinki -mięso musi być miękkie. Pod koniec odrywam i przysmażam trochę żeby odparować wodę.
Boczek kroje w kostkę i smażę nie dolewając oliwy bo w trakcie wytapia się tłuszcz więc nie ma potrzeby. Kiedy trochę się podpiecze dodaje kiełbasę pokrojoną w kostkę -smażę przez przez chwilę. Dodaje mięso , zmiażdżony czosnek doprawiam solą i pieprzem. Wrzucam przecier pomidorowy. Chwilę jeszcze podsmażam.
Kapustę kwaśną (kroję nie za drobno) i słodką już odcedzoną wrzucam do jednego garnka. Dodaje cały farsz, wsypuję całe opakowanie przyprawy do bigosu, grzyby już wymoczone kroje drobno i wrzucam również do bigosu (żeby wzmocnić smak dolewam trochę wody z wymoczonych grzybów). Wrzucam również śliwki drobno pokrojone. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam wszystko dokładnie. I przez 10 minut gotuję na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Odstawiamy do chłodnego mięsa.
Bigos im częściej podgrzewany tym lepszego smaku nabiera.
- 600g kapusty
- mała główka kapusty białej
- grzyby suszone
- 3 kiełbasy z beczki (może być każda inna)
- 30 dg boczek wędzony
- 200 -300g mięsa np."łopatka"
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 5 śliwek suszonych
- 5 ząbków czosnku
- przyprawa do bigosu
- sól
- pieprz
- 5 ząbków czosnku
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 3 liście laurowe
Grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam na 6 godzin.
Kapustę kiszoną gotuje do miękkości z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu w ziarenkach.
W osobnym garnku gotuję do miękkości, poszatkowaną słodką kapustę
Mięso kroję w kostkę i smażę na paru łyżkach oliwy i kiedy się podpiecze podlewam trochę wodą, przykrywam pokrywką i duszę ok 30 min. do godzinki -mięso musi być miękkie. Pod koniec odrywam i przysmażam trochę żeby odparować wodę.
Boczek kroje w kostkę i smażę nie dolewając oliwy bo w trakcie wytapia się tłuszcz więc nie ma potrzeby. Kiedy trochę się podpiecze dodaje kiełbasę pokrojoną w kostkę -smażę przez przez chwilę. Dodaje mięso , zmiażdżony czosnek doprawiam solą i pieprzem. Wrzucam przecier pomidorowy. Chwilę jeszcze podsmażam.
Kapustę kwaśną (kroję nie za drobno) i słodką już odcedzoną wrzucam do jednego garnka. Dodaje cały farsz, wsypuję całe opakowanie przyprawy do bigosu, grzyby już wymoczone kroje drobno i wrzucam również do bigosu (żeby wzmocnić smak dolewam trochę wody z wymoczonych grzybów). Wrzucam również śliwki drobno pokrojone. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam wszystko dokładnie. I przez 10 minut gotuję na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Odstawiamy do chłodnego mięsa.
Bigos im częściej podgrzewany tym lepszego smaku nabiera.
Komentarze
Prześlij komentarz