Klopsiki rybne w sosie pomidorowym
Znalazłam je na jednej ze stron kulinarnych. Pyszne klopsiki bez udziwnień, podawane na zimno. Smakują jak ryba po grecku. Fajne danie również dla dzieci- choć moje małe córeczki póki co kręcą na wszystko nosem. Mimo wszystko polecam.
Składniki:
- 2 duże płaty morszczuka
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- przyprawa do ryb
- mąka do obtoczenia klopsików
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 2 duże marchewki
- 2 małe cebule
- 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filety rybne zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonej ryby dodałam dwa jajka, cebulę startą na średnich oczkach, bułkę tartą. Doprawiłam przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Wyrobiłam wszystko razem na jednolita masę i uformowałam małe klopsiki, które obtoczyłam w mące i usmażyłam na złoty kolor z obu stron.
Przygotowanie sosu.
Marchewkę ścieram na średnich oczkach. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju. Do cebuli dodałam startą marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Całość chwilę dusiłam pod przykrywką. Dodałam przecier pomidorowy, dwie szklanki wody, doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Gotuję jeszcze przez 5-10 minut.
Przestudzonym sosem przekładam klopsiki. Podaje na zimno.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz