Klopsiki rybne w sosie pomidorowym


Znalazłam je na jednej ze stron kulinarnych. Pyszne klopsiki bez udziwnień, podawane na zimno. Smakują jak ryba po grecku. Fajne danie również dla dzieci- choć moje małe córeczki póki co kręcą na wszystko nosem. Mimo wszystko polecam.



Składniki:
  • 2 duże płaty morszczuka
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia

Składniki na sos:
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe cebule
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Filety rybne  zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonej ryby dodałam dwa jajka, cebulę startą na średnich oczkach, bułkę tartą. Doprawiłam przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Wyrobiłam wszystko razem na jednolita masę i uformowałam małe klopsiki, które obtoczyłam w mące i usmażyłam na złoty kolor z obu stron.
Przygotowanie sosu.
Marchewkę ścieram na średnich oczkach. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju. Do cebuli dodałam startą marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Całość chwilę dusiłam pod przykrywką. Dodałam przecier pomidorowy, dwie szklanki wody, doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Gotuję jeszcze przez 5-10 minut.
Przestudzonym sosem przekładam klopsiki. Podaje na zimno.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

Print