Leśny mech
Kolejne ciasto które uwiodło mnie w tym roku. Jest to ciasto ze szpinakiem. Smak ciekawy- szpinak niewyczuwalny. Ładnie się prezentuje i co najważniejsze smakuję i to bardzo :).
Składniki:
400g. mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany kremowej 30%
1 opakowanie serka mascarpone
2 pełne łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
owoce: truskawki, brzoskwinie, borówki
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażam i odsączam z wody. Rozdrabniam blenderem.
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dolewam olej nie przerywając miksowania. Wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy wszystko już się ładnie połączy dodaje rozdrobniony szpinak i miksuję do momentu aż nie uzyskam jednolitej masy ciasta.
Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiam do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na ok. 50 minut.
Po upieczeniu ścinam wierzch ciasta odkrawam i rozdrabniam na talerzu.
Przygotowanie kremu:
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaje cukier wanilinowy i cukier puder, serek mascarpone i jeszcze miksuję trochę aż się połączy wszystko.
Zimne ciasto nasączam osłodzoną wodą z cytryną. Układam owoce -pokrojone w kostkę brzoskwinie, kawałki truskawek i całe borówki.
Przykrywam to wszystko kremem który posypuję pokruszonym ciastem -dociskając trochę do kremu. Ozdabiam owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz