Naleśniki po węgiersku z mięsem
Ciasto na naleśnikowe
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 9-10 łyżek mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie farszu i sosu.
Składniki:
- 400g. mięsa mielonego (drobiowe albo wieprzowe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- papryka mielona ostra
- 400 ml śmietany 30% (double cream)
- 2 łyżki mąki
- sos sojowy
- papryka mielona ostra
- sól, pieprz
Na patelnię wlewam 3 łyżki oleju sezamowego. Wrzucam cebulę drobno pokrojoną smażę przez chwile aż się zeszkli. Dodaje mielone mięso- znów smażę przez chwile. Kolejno zmiażdżony czosnek i przyprawy, papryka ostra, sos sojowy. Dodaje paprykę pokrojoną w kostke i rozkładam na wierzchu, przykrywam pokrywką i duszę przez 5 min. Następnie dolewam 2 szklanki wody i duszę znowu pod przykrywką tak, żeby zrobił się sos. Jednak nie za długo ok. 5 minut. Po tym czasie odlewam sos do małego garnka (będzie nam potrzebny). Zostaje nam farsz który doprawiam do smaku solą i pierzem, dodaje posiekaną kolendrę.
Nakładam farsz na naleśniki. Dodaje trochę sera (żółty starty na grubych oczkach albo mozzarella) , zawijam i kładę na blachę cienko posmarowaną olejem. Naleśniki posypuje żółtym serem.
Zapiekam w piekarniku 15-20 min. w temp. 180 stopni.
Ostatni etap:
Do sosu który nam został farszu dolewam większa część śmietany. Do pozostałej części części śmietany wsypuje 2 łyżki mąki -dokładnie rozrabiam i wlewam do sosu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką słodką smaku.
Po wyjęciu z piekarnika polewam naleśniki sosem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz