Paszteciki z rybą i pieczarkami

Kruche, świetne jako przekąska na zimno. Można też podawać ciepłe od razu po upieczeniu. Jest to szybki i bardzo prosty przepis. Polecam. Schodzą jak świeże bułeczki :)



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 2 nieduże kawałki ryby (morszczuk, mintaj itp.)
  • 250g. pieczarek
  • 1 cebula
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz sól
  • mąka do obtoczenia ryby
  • 1 jajko

Rybę kroje w małe kawałki, doprawiam trochę solą i przyprawą do ryb. Muszę mieć ich przynajmniej 6 szt. bo tyle wychodzi mi z jednego płatu ciasta francuskiego. Odstawiam na ok. 1 godzinę przykrytą folią spożywczą. Po tym czasie obtaczam w mące i smażę na oliwie. Odkładam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zabieram się za farsz :)
Cebulkę drobno posiekaną smażę na oleju (2-3 łyżek) aż będzie szklista, dorzucam pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażę tak jeszcze 5-10 minut.

Ostatni etap to rozłożenie ciasta francuskiego. Dzielę je na 6 części- kroję w prostokąty.
Na każdy wkładam kawałek ryby i trochę pieczarek. Sklejam, dodatkowo brzegi traktuje widelcem. Robi się je jak pierogi tylko, że w prostokącie :)
Wkładam na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, smaruje wierzch rozbełtanym jajkiem i do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 10-15 minut. Piec na złoty kolor.

Dla dzieci robię wersję tylko z rybą :).

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty

Print