Paszteciki z rybą i pieczarkami
Kruche, świetne jako przekąska na zimno. Można też podawać ciepłe od razu po upieczeniu. Jest to szybki i bardzo prosty przepis. Polecam. Schodzą jak świeże bułeczki :)
Składniki:
Rybę kroje w małe kawałki, doprawiam trochę solą i przyprawą do ryb. Muszę mieć ich przynajmniej 6 szt. bo tyle wychodzi mi z jednego płatu ciasta francuskiego. Odstawiam na ok. 1 godzinę przykrytą folią spożywczą. Po tym czasie obtaczam w mące i smażę na oliwie. Odkładam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zabieram się za farsz :)
Cebulkę drobno posiekaną smażę na oleju (2-3 łyżek) aż będzie szklista, dorzucam pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażę tak jeszcze 5-10 minut.
Ostatni etap to rozłożenie ciasta francuskiego. Dzielę je na 6 części- kroję w prostokąty.
Na każdy wkładam kawałek ryby i trochę pieczarek. Sklejam, dodatkowo brzegi traktuje widelcem. Robi się je jak pierogi tylko, że w prostokącie :)
Wkładam na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, smaruje wierzch rozbełtanym jajkiem i do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 10-15 minut. Piec na złoty kolor.
Dla dzieci robię wersję tylko z rybą :).
Smacznego :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 nieduże kawałki ryby (morszczuk, mintaj itp.)
- 250g. pieczarek
- 1 cebula
- gałka muszkatołowa
- pieprz sól
- mąka do obtoczenia ryby
- 1 jajko
Rybę kroje w małe kawałki, doprawiam trochę solą i przyprawą do ryb. Muszę mieć ich przynajmniej 6 szt. bo tyle wychodzi mi z jednego płatu ciasta francuskiego. Odstawiam na ok. 1 godzinę przykrytą folią spożywczą. Po tym czasie obtaczam w mące i smażę na oliwie. Odkładam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zabieram się za farsz :)
Cebulkę drobno posiekaną smażę na oleju (2-3 łyżek) aż będzie szklista, dorzucam pieczarki pokrojone w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażę tak jeszcze 5-10 minut.
Ostatni etap to rozłożenie ciasta francuskiego. Dzielę je na 6 części- kroję w prostokąty.
Na każdy wkładam kawałek ryby i trochę pieczarek. Sklejam, dodatkowo brzegi traktuje widelcem. Robi się je jak pierogi tylko, że w prostokącie :)
Wkładam na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, smaruje wierzch rozbełtanym jajkiem i do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 10-15 minut. Piec na złoty kolor.
Dla dzieci robię wersję tylko z rybą :).
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz