Pierogi z kapustą i grzybami

No to pierożki wjechały na stół :), a raczej poszły na przeczekanie do zamrażarki. Święta  już tuż tuż .....jak się pojawiają :). Postanowiłam w tym roku zrobić ciut wcześniej i zamrozić, żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Pierogi to również świetna propozycja na obiad :)




 Ciasto na pierogi:
  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko

Połowę mąki wsypuje do miski wbijam jajko i dolewam ciepłej wody. Wyrabiam ciasto dosypując  stopniowo mąki. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i nie może się kleić. Jest to długotrwały proces. Słyszałam kiedyś w TV na jakimś kulinarnym programie, że jak jesteśmy już bardzo zmęczeni wyrabianiem ciasta to oznacza, że jest już gotowe :). Żeby ciasto nam nie wyschło wkładamy pod miskę, albo garnek gdzie spokojnie może przeczekać do momentu aż się nim zajmiemy :).

Zabieramy się tymczasem za farsz. Ja sobie w tym roku przygotowałam go dzień wcześniej

Składniki:
  • kapusta 800g
  • pieczarki 250g
  • garść grzybów suszonych
  • sól, pieprz
Z tym farszem wyszły mi 24 szt.

Grzyby suszone zalewam wrzątkiem i trzymam tak ok. 6 godzin.
Kapustę gotuje do miękkości. Mocno odsączam z wody i szatkuje na drobno.
Cebulkę kroje w kostkę i smażę na 3 łyżkach oliwy, dodaje pokrojone w kostkę pieczarki.
Jak się trochę podsmaży dorzucam kapustę i pokrojone drobno grzyby już wymoczone. Doprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smażę jeszcze przez chwilę mieszając.
Jak farsz wystygnie - blenduje , ale tak, żeby trochę zostało w kawałkach.

Wracamy z powrotem do ciasta :). Czeka Nas najprzyjemniejsza część czyli ich lepienie.
Odkrawamy połowę ciasta , wyrabiamy przez chwilę i wałkujemy na cienkie płaty. Wykrawamy kółka. Ja używam do tego kubka.. Nakładamy farsz i zlepiamy.

Odkładamy na oprószoną mąką stolnice, przykrywając lnianym ręcznikiem.
Gotuje wodę w garnku, wsypuję trochę soli, dolewam trochę oliwy. Kiedy woda się zagotuje, wkładam partiami po 5-6 pierogów. Od wypłynięcia gotuję jeszcze 3-4 minuty.
Z ciasta wychodzą ok. 50 szt. krążków. Robię je od święta. Dlatego część krążków zużyje na zrobienie pierogów ruskich
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

Print