Placki ziemniaczane na ostro
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 2 małe cebulki
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- kilka plasterków sera żółtego
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na średnich oczkach ( nie lubię miazgi ), dodaje cebulkę drobno posiekaną, 2 jajka, mąkę, zmiażdżony czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam wszystko razem.
Smażę na oleju rzepakowym. Po usmażeniu kładę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Można je jeść różny sposób. Ja podaje z sosem czosnkowym.
Urozmaicenie jakie wprowadzam to ser żółty, który wkładam na usmażoną stronę placka i przykrywam na chwilę pokrywką, aby się roztopił. Pycha.
Bardzo kalorycznie, ale nie jem ich za często więc można sobie pozwolić od czasu do czasu ;)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz