Placki ziemniaczane na ostro



 Występują w różnych postaciach i są bardzo kaloryczne, ale kto ich nie lubi !? Fajny dodatek do obiadu jeżeli mamy tylko zupę :), albo treściwa kolacja.



Składniki:
  • 10 ziemniaków
  • 2 małe cebulki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • kilka plasterków sera żółtego 
Z takiej ilości wychodzi ok. 14 szt.

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na średnich oczkach ( nie lubię miazgi ), dodaje cebulkę drobno posiekaną, 2 jajka, mąkę, zmiażdżony czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam wszystko razem.
Smażę na oleju rzepakowym. Po usmażeniu kładę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Można je jeść różny sposób. Ja podaje z sosem czosnkowym.

Urozmaicenie jakie wprowadzam to ser żółty, który wkładam na usmażoną stronę placka i przykrywam na chwilę pokrywką, aby się roztopił. Pycha.
 Bardzo kalorycznie, ale nie jem ich za często więc można sobie pozwolić od czasu do czasu  ;)

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

Print