Rolada "Żyrafa"



 Żyrafę mam i Ja :D. Zrobiłam wcześniej z bananem, a teraz użyłam truskawki i jest równie pyszna. Co prawda miałam za wąską blaszkę i nie zrolowała się idealnie, ale efekt jest nie najgorszy. Grunt, że się świetnie trzyma :D. Polecam !! Pycha!! :)


Składniki
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 45 ml oleju
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Nadzienie:
  • 250 ml smietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki

 Ciasto:
Żółtka oddzielam od białek i ubijam z 6 łyżkami cukru, wsypuję mąkę, wlewam wodę i olej.
Całość miksuję, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Białka ubijam na sztywną piane. W trakcie ubijania wsypuje szczyptę soli.
Dodaje do wcześniej ubitej masy z żółtek i delikatnie mieszam.
Średnią blachę (lepsza duża), smaruje cieniutko olejem i wykładam na to papier pergaminowy (przylepia się do ścianek i nie ucieka z blachy). Kilka łyżek ciasta przekładam do szprycy (można samemu zrobić z papieru pergaminowego, albo z woreczka) i wyciskam szablon żyrafy z jasnego ciasta.
Wkładam blachę z ciastem na 3 minuty do nagrzanego piekarnika 180C. Po tym czasie wyjmuję i czekam chwilę aż ostygnie.
W tym czasie do reszty ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam.
Wylewam masę na wcześniej upieczony wzór i delikatnie rozprowadzam .
Wkładam z powrotem do nagrzanego piekarnika do 180C na ok. 15 minut.
Jeszcze gorące ciasto przekładam na wcześniej przygotowany papier pergaminowy, górą na spód. Tak żebym mogła ściągnąć papier (robię to delikatnie, żeby ciasto się nie rozwaliło).
Odwracam ponownie tak żeby wzór był na dole, przykrywam ściereczką lnianą i zwijam delikatnie w roladę.
Odstawiam do całkowitego ostudzenia.
I zabieram się za nadzienie.
Zimną śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaje serek mascarpone - przez chwilę mieszam w mikserze tak  żeby się dokładnie połączyło.
Ciasto rozwijam, smaruję ubitą śmietaną zostawiając wolne miejsca na brzegach. Wzdłuż układam przekrojone na pół albo ćwiartki truskawki i ściśle zwijam w roladę. Wkładam do lodówki na ok.2 godziny lub na całą noc.

Komentarze

Popularne posty

Print