Śledzie w śmietanie
Składniki:
- Śledzie solone Matjas 400g -kupuje je w wiaderku które fajnie można wykorzystać :)
- 2 cebule
- sok z 1 cytryny
- 1 jabłko
- 400 ml kwaśnej śmietany 12%
- sól
- pół płaskiej łyżeczki cukru
- pierz
- mały pęczek natki pietruszki
- mleko do namoczenia
Przygotowanie:
Zalewę śledziową odlewam i wlewam świeżą wodę. Moczę kilka godzin.
Po tym czasie znowu odlewam wodę i zalewam mlekiem- zostawiając je w nim 1 godzinę.
Gdy już się dobrze wymoczą- wylewam mleko i osuszam je dokładnie.
Skrapiam je sokiem z połowy cytryny i zostawiam na jakiś czas w samotności :).
W tym czasie zabieram się za sos śmietanowy.
Do śmietany wsypuje pół płaskiej łyżeczki cukru, doprawiam solą (ok pół płaskiej łyżeczki- można mniej, smaki muszę się łączyć- nie za słone, ale też nie za słodkie), szczypta pieprzu, mieszam wszystko dokładnie.
Cebulkę kroję w kostkę (można również w półksiężyce), jabłka ścieram na dużych oczkach i skrapiam pozostałym sokiem z cytryny.
Śledzie kroje na mniejsze części ( dwie albo trzy) w zależności jakiej długości są.
Układam je warstwami (3 warstwy)
kilka płatów śledzi- jabłko, cebulka - 2 albo 3 łyżki śmietany.
Zamykam i wstawiam na całą noc do lodówki. Naturalnie jeżeli robimy w ciągu dnia można je jeść już po kilku godzinach. Najlepsze jednak są na drugi dzień :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz