Tarta ze szpinakiem


Szpinak leży samotnie od kilku dni w lodówce i czeka na wykorzystanie. Zrodził się więc pomysł, żeby zrobić tarte :)

Przygotowanie ciasta


Składniki:
  • 250g mąki
  • 1 żółtko
  • 100g. margaryny
  • szczypta soli

Margarynę poszatkować dodać mąkę, żółtko i sól. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę i włożyć na ok. 1godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty ( spód i boki). Całość nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 15 minut.

W tym czasie biorę się za przygotowanie farszu.
 Składniki:
  • 200g szpinaku
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka śmietany 12%
  • 2 jajka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz

Masło rozpuszczam i dodaje szpinak. Smażę do miękkości.  Kiedy osiągnięłam zamierzony cel smażę od tej pory tak długo, aż woda nie odparuje. Od czasu do czasu mieszając.
Jajka wbijam do miseczki i mieszam energicznie, żeby połączyło się w jednolitą masę, dodaje śmietanę, zmiażdżony czosnek, przyprawy ( bez soli).
Wyciagam ciasto z piekarnika. Czekam aż trochę ostygnie.
Na spodzie ciasta rozkładam równomiernie szpinak. Na to wylewam masę jajeczno-śmietanową.
Rozkładam fetę pokrojoną w paski i pomidory suszone przekrojone na pół.
Wkładam z powrotem do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. na 30 minut.



Komentarze

Popularne posty

Print