Tarta ze szpinakiem
Szpinak leży samotnie od kilku dni w lodówce i czeka na wykorzystanie. Zrodził się więc pomysł, żeby zrobić tarte :)
Przygotowanie ciasta
Składniki:
- 250g mąki
- 1 żółtko
- 100g. margaryny
- szczypta soli
Margarynę poszatkować dodać mąkę, żółtko i sól. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę i włożyć na ok. 1godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty ( spód i boki). Całość nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec 15 minut.
W tym czasie biorę się za przygotowanie farszu.
Składniki:
- 200g szpinaku
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- szklanka śmietany 12%
- 2 jajka
- zioła prowansalskie
- pieprz
Masło rozpuszczam i dodaje szpinak. Smażę do miękkości. Kiedy osiągnięłam zamierzony cel smażę od tej pory tak długo, aż woda nie odparuje. Od czasu do czasu mieszając.
Jajka wbijam do miseczki i mieszam energicznie, żeby połączyło się w jednolitą masę, dodaje śmietanę, zmiażdżony czosnek, przyprawy ( bez soli).
Wyciagam ciasto z piekarnika. Czekam aż trochę ostygnie.
Na spodzie ciasta rozkładam równomiernie szpinak. Na to wylewam masę jajeczno-śmietanową.
Rozkładam fetę pokrojoną w paski i pomidory suszone przekrojone na pół.
Wkładam z powrotem do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. na 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz