Murzynek
Murzynek to bardzo pyszne ciasto. Trochę stuningowałam pierwotną wersję przepisu który dostałam od mojej przyjaciółki Kasi - Dziękuje :) :*. I wyszło nawet całkiem niezłe. Pomysł z dodatkiem kremu podpatrzony na jednych ze stron kulinarnych.
Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Przygotowanie ciasta:
Margarynę rozpuszczam w garnku, dodaje mleko, cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszam żeby się połączyło.
1/2 szklanki odlewam na polewę.
Większą część masy kakaowej (zimnej) miksuję z żółtkami, wsypuje stopniowo mąke dalej miksując.
Z białek ubijam pianę i wrzucam do ciasta, delikatnie mieszam tak długo aż się wszystko połączy. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Przy pomocy patyczka sprawdzam czy ciasto jest suche.
Masa kremowa:
W mleku rozrabiam budyń i zagotowuję, dodaję suchą galaretkę i mieszam aż się rozpuści.
Odstawiam do wystygnięcia.
Masło miksuję na puszystą masę i stopniowo dodaję zimną masę budyniową cały czas miksując oczywiście.
Etap końcowy:
Ciasto przekrawam na pół tak żeby uzyskać dwa krążki.
Wykładam masę na cały płat i przykrywam drugim.
Wierzch polewam pozostałą polewą i wkładam do lodówki.
Składniki na ciasto:
- 1 kostka margaryna
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- budyń śmietankowy
- szklanka mleka
- galaretka
- pół kostki masła
Przygotowanie ciasta:
Margarynę rozpuszczam w garnku, dodaje mleko, cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszam żeby się połączyło.
1/2 szklanki odlewam na polewę.
Większą część masy kakaowej (zimnej) miksuję z żółtkami, wsypuje stopniowo mąke dalej miksując.
Z białek ubijam pianę i wrzucam do ciasta, delikatnie mieszam tak długo aż się wszystko połączy. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Przy pomocy patyczka sprawdzam czy ciasto jest suche.
Masa kremowa:
W mleku rozrabiam budyń i zagotowuję, dodaję suchą galaretkę i mieszam aż się rozpuści.
Odstawiam do wystygnięcia.
Masło miksuję na puszystą masę i stopniowo dodaję zimną masę budyniową cały czas miksując oczywiście.
Etap końcowy:
Ciasto przekrawam na pół tak żeby uzyskać dwa krążki.
Wykładam masę na cały płat i przykrywam drugim.
Wierzch polewam pozostałą polewą i wkładam do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz