Murzynek

 Murzynek to bardzo pyszne ciasto. Trochę stuningowałam pierwotną wersję przepisu który dostałam od mojej przyjaciółki Kasi - Dziękuje :) :*. I wyszło nawet całkiem niezłe. Pomysł z dodatkiem kremu podpatrzony na jednych ze stron kulinarnych.




Składniki na ciasto:
  • 1 kostka margaryna
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
  • budyń śmietankowy
  • szklanka mleka
  • galaretka
  • pół kostki masła




Przygotowanie ciasta:
Margarynę rozpuszczam w garnku, dodaje mleko, cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszam żeby się połączyło.
1/2 szklanki odlewam na polewę.
Większą część masy kakaowej (zimnej) miksuję z żółtkami, wsypuje stopniowo  mąke dalej miksując.
Z białek ubijam pianę i wrzucam do ciasta, delikatnie mieszam tak długo aż się wszystko połączy. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Przy pomocy patyczka sprawdzam czy ciasto jest suche.

Masa kremowa:
W mleku rozrabiam budyń i zagotowuję, dodaję suchą galaretkę i mieszam aż się rozpuści.
Odstawiam do wystygnięcia.
Masło miksuję na puszystą masę i stopniowo dodaję zimną masę budyniową cały czas miksując oczywiście.

Etap końcowy:
Ciasto przekrawam na pół tak żeby uzyskać dwa krążki.
Wykładam masę na cały płat i przykrywam drugim.
Wierzch polewam pozostałą polewą i wkładam do lodówki.

Komentarze

Popularne posty

Print