Polędwiczki na ostro


 Znalazłam ten przepis na www.przepisy.pl  Już kilka razy gościł u mnie i za każdym razem wychodzi przepysznie - wg mnie za mało ;). Obiecuję sobie wtedy, że niebawem do niego wrócę :). Oczywiście nie byłabym sobą jakbym nie wprowadziła małych zmian. Jak ktoś lubi ostre wrażenia to bardzo polecam z czystym sumieniem :)


 Składniki:
ok. 400g. polędwicy
3 szt. papryki (czerwona, żółta, zielona)
2 cebule czerwone
2 ząbki czosnku
papryczka chili
4 łyżki olej sezamowy
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
sok z jednej cytryny
przyprawa do mięs
imbir
sól
natka pietruszki

Przygotowanie
Polędwicę kroje w paski i obsypuję przyprawą do mięs, odstawiam na godzinkę.
Po tym czasie wrzucam na rozgrzany olej sezamowy (ok. 4 łyżki) i smażę nie za długo, aż sie zarumieni.
Wykładam do miseczki, żeby trochę się ostudziło.
Na ten sam olej wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę ( może być w półksiężyce ), pokrojone w paski papryki, zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną papryczkę ( dodaje bez pestek- wtedy jest nieco łagodniejsza ostrość). Duszę pod przykrywką 5-7 minut.
Następnie dodaje 3-4 łyżki sosu sojowego, miód, sok z jednej cytryny, ok.pół łyżeczki startego imbiru ( może być w proszku). Duszę przez chwilę aż smaki się połączą. Na koniec wrzucam garść posiekanej natki pietruszki  i delikatnie doprawiam solą.

Podaje z ryżem.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

Print