Ciasteczka z kleiku ryżowego


Ciasteczka - lekkie i smaczne. Znikają w mgnieniu oka :D. Po ich upieczeniu małe rączki mojej młodszej córki non stop wędrowały w kierunku talerza i mówiła "pyszne". To chyba  najlepsza rekomendacja. Przepis odgrzebany z moich karteczkowych wykopalisk - robi takie samo pozytywne wrażenie jak dawniej. Polecam :)



 Składniki:
  • 170g kleiku ryżowego
  • 200g  margaryny Kasia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • dżem wiśniowy
Z tego przepisu wychodzi ok. 20 szt.

Przygtowanie:
Miękką margaryne wrzucam do miski i siekam nożem. Wrzucam kleik, cukier, jajka, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wyrabiam wszystko na gładką jednolita masę. Następnie urywam ciasto po kawałku formując małe kulki które rozpłaszczam, a w środku robię palcem niewielkie zagłębienie na dżem :).
Wkładam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 15-20 minut, aż się zarumienią.
Po wyjęciu i przestudzeniu, nakładam dżem.

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty

Print