Ciasteczka z kleiku ryżowego
Ciasteczka - lekkie i smaczne. Znikają w mgnieniu oka :D. Po ich upieczeniu małe rączki mojej młodszej córki non stop wędrowały w kierunku talerza i mówiła "pyszne". To chyba najlepsza rekomendacja. Przepis odgrzebany z moich karteczkowych wykopalisk - robi takie samo pozytywne wrażenie jak dawniej. Polecam :)
Składniki:
- 170g kleiku ryżowego
- 200g margaryny Kasia
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- dżem wiśniowy
Przygtowanie:
Miękką margaryne wrzucam do miski i siekam nożem. Wrzucam kleik, cukier, jajka, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wyrabiam wszystko na gładką jednolita masę. Następnie urywam ciasto po kawałku formując małe kulki które rozpłaszczam, a w środku robię palcem niewielkie zagłębienie na dżem :).
Wkładam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 15-20 minut, aż się zarumienią.
Po wyjęciu i przestudzeniu, nakładam dżem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz