Fasolka po bretońsku
Składniki:
- paczka fasoli
- 30 dag boczku wędzonego
- 2 kiełbasy np śląska, toruńska itp
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki mąki
- majeranek
- vegeta
Fasole zamaczam dzień wcześniej wieczorem.
Na drugi dzień wylewam wodę w której się moczyła i zalewam świeżą.
Gotuje do miękkości. Wody nie wylewam.
Farsz:
Boczek kroje nie za drobno i smażę bez dodatku oliwy aż się wytopi większość tłuszczu i trochę zarumieni , dorzucam pokrojoną w kostkę kiełbasę i znów przez chwilę smażę. Następnie wrzucam cebulę i smażę do momentu aż się zeszkli. Dodaję przecier pomidorowy, żeby nic się nie zmarnowało dolewam wody i wypłukuje dokładnie słoiczek. Dodaje czosnek zmiażdżony, pół łyżki vegety. Całość wrzucam do garnka z fasolką i zagotowuję. 2 łyżki mąki rozrabiam w małej ilości wody i dolewam do sosu. Wsypuję również łyżeczkę papryki słodkiej. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Gotuję jeszcze przez 10 minut. Po wyłączeniu dodaje 2 łyżeczki majeranku i mieszam dokładnie. Przykrywam pokrywką i odstawiam na dłuższy moment aż się wszystko ładnie połączy smakowo.
Komentarze
Prześlij komentarz