Kapusta zasmażana
Kapusta świetny dodatek do obiadu. Trochę czasochłonna, ale warto :)
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 2 cebule
- 2 listki laurowe
- 3 łyżki oliwy
- 2 -3 łyżki octu
- 2 łyżki mąki
- odrobina cukru
- sól
- pieprz
Kapustę szatkuje i wrzucam do średniego garnka zalewając zimną wodą. Od zagotowania trzymam na gazie jakieś 10-15 minut.
Odlewam wodę i zalewam zimną ponownie, dorzucając liście laurowe - od momentu zagotowania 10-15 minut , sprawdzam czy jest miękka.
Odcedzam kapustę. Pozostawiam ją w tym samym garnku do którego dolewam oliwę i posiekaną drobno cebulę. Duszę pod przykrywką 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewam 3 łyżki octu - mieszam wszystko razem. Następnie dodaję mąkę, cukier, sól i pieprz do smaku i znowu wszystko dokładnie mieszam. Duszę pod przykryciem 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliła.
Komentarze
Prześlij komentarz