"Calzone" -pieróg drożdżowy z nadzieniem

 Spory drożdżowy pieróg to miła odmiana pizzy :). Można w niego napakować co się chce. Przepis ten znalazłam dawno temu na jednym ze stron kulinarnych  http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/ i powiem szczerze, że ten przepis gości na moim stole nie po raz pierwszy i nie ostatni :).  Trochę czasochłonny, ale naprawdę warto. Świetny jako danie obiadowe, kolacyjne lub imprezowy dodatek. Polecam :)



Składniki na ciasto:
  • 450g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych (8g) lub 16g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka
Do smarowania ciasta:
  • 1 jajko

Mąkę przesiewam przez sitko, dodaje sól i drożdże (ze świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn) i wszystko razem mieszam.
Mąkę odgarniam na boki, a do środka wlewam mleko i oliwe - delikatnie mieszam i łącze wszystko razem. Ciasto ugniatam kilka minut, formuje kule i wkładam do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywam ściereczką lnianą na ok. 1,5 godziny do podwojenia wielkości.


 Składniki na farsz:
  • 400g pieczarek
  • 2 cebule czerwone
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 160g. czarnych oliwek
  • pół słoiczka pomidorów suszonych
  • kawałek startego sera żółtego
  • mozzarella (niekoniecznie)
  • przyprawa giros
  • 8 łyżek oliwy
  • pół łyżeczki oregano
  • przyprawa giros
Cebule pokrojoną w kostkę i zmiażdżony czosnek podsmażam na 4 łyżkach oliwy, dodaje pokrojone w kostkę pieczarki i smażę aż woda nie wyparuje.
Osobno podsmażam filety z kurczaka pokrojone w kostkę lub paski z przyprawą giros (wsypuję całe opakowanie).
Usmażone kawałki kurczaka wrzucam do podsmażonych pieczarek i jeszcze chwilę smaże na wolnym ogniu.
Następnie ściągam z ognia i dodaje pokrojone w plasterki oliwki, pokrojone pomidory suszone i oregano. Wszystko razem dokładnie mieszam. Można doprawić solą i pieprzem.

Etap końcowy:
Ciasto dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuje i nakładam farsz  posypując mozzarellą i serem żółtym. Zawijam i zlepiam jak pieroga. Smaruję rozbełtanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 20 minut.





Podaje z sosem czosnkowym Tutaj  :)

Komentarze

Popularne posty

Print