"Calzone" -pieróg drożdżowy z nadzieniem
Spory drożdżowy pieróg to miła odmiana pizzy :). Można w niego napakować co się chce. Przepis ten znalazłam dawno temu na jednym ze stron kulinarnych http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/ i powiem szczerze, że ten przepis gości na moim stole nie po raz pierwszy i nie ostatni :). Trochę czasochłonny, ale naprawdę warto. Świetny jako danie obiadowe, kolacyjne lub imprezowy dodatek. Polecam :)
Składniki na ciasto:
Mąkę przesiewam przez sitko, dodaje sól i drożdże (ze świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn) i wszystko razem mieszam.
Mąkę odgarniam na boki, a do środka wlewam mleko i oliwe - delikatnie mieszam i łącze wszystko razem. Ciasto ugniatam kilka minut, formuje kule i wkładam do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywam ściereczką lnianą na ok. 1,5 godziny do podwojenia wielkości.
Składniki na farsz:
Osobno podsmażam filety z kurczaka pokrojone w kostkę lub paski z przyprawą giros (wsypuję całe opakowanie).
Usmażone kawałki kurczaka wrzucam do podsmażonych pieczarek i jeszcze chwilę smaże na wolnym ogniu.
Następnie ściągam z ognia i dodaje pokrojone w plasterki oliwki, pokrojone pomidory suszone i oregano. Wszystko razem dokładnie mieszam. Można doprawić solą i pieprzem.
Etap końcowy:
Ciasto dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuje i nakładam farsz posypując mozzarellą i serem żółtym. Zawijam i zlepiam jak pieroga. Smaruję rozbełtanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 20 minut.
Podaje z sosem czosnkowym Tutaj :)
Składniki na ciasto:
- 450g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży suszonych (8g) lub 16g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
Mąkę przesiewam przez sitko, dodaje sól i drożdże (ze świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn) i wszystko razem mieszam.
Mąkę odgarniam na boki, a do środka wlewam mleko i oliwe - delikatnie mieszam i łącze wszystko razem. Ciasto ugniatam kilka minut, formuje kule i wkładam do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywam ściereczką lnianą na ok. 1,5 godziny do podwojenia wielkości.
Składniki na farsz:
- 400g pieczarek
- 2 cebule czerwone
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża pierś z kurczaka
- 160g. czarnych oliwek
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- kawałek startego sera żółtego
- mozzarella (niekoniecznie)
- przyprawa giros
- 8 łyżek oliwy
- pół łyżeczki oregano
- przyprawa giros
Osobno podsmażam filety z kurczaka pokrojone w kostkę lub paski z przyprawą giros (wsypuję całe opakowanie).
Usmażone kawałki kurczaka wrzucam do podsmażonych pieczarek i jeszcze chwilę smaże na wolnym ogniu.
Następnie ściągam z ognia i dodaje pokrojone w plasterki oliwki, pokrojone pomidory suszone i oregano. Wszystko razem dokładnie mieszam. Można doprawić solą i pieprzem.
Etap końcowy:
Ciasto dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuje i nakładam farsz posypując mozzarellą i serem żółtym. Zawijam i zlepiam jak pieroga. Smaruję rozbełtanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 20 minut.
Podaje z sosem czosnkowym Tutaj :)
Komentarze
Prześlij komentarz