Ciasto marchewkowe

Wydawać by się mogło, że ciasto jak ciasto, ale z ręką na sercu mogę powiedzieć " niebo w gębie" :D. Dodatkowo radocha bo można tam przemycić warzywo i dziecko się nie zorientuje :). Moja młodsza córcia wcina, aż jej się uszy trzesą. Radocha tym większa. Pyszne i z czystym sumieniem Polecam :)



Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru (dałam trochę mniej)
  • 1,5 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
 Składniki na polewę:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • serek waniliowy "Danio"

Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijam z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodaje oliwę i marchewkę cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach
Następnie dodaje stopniowo mąke, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Miksuję (mieszam) tak długo aż się wszystko połączy.
Masę ciasta wylewam do foremki keksowej i wkładam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 1 godzinę

Przygotowanie masy lukrowej:
Masło roztapiam w garnku dodaje cukier puder i  mieszam przez chwilę. Odstawiam do ostygnięcia.
Do zimnej masy dodaje stopniowo serek waniliowy. Mieszam tak długo az uzyskam jednolitą masę.

Polewę  nakładam na zimne ciasto



Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

Print