Ciasto marchewkowe
Wydawać by się mogło, że ciasto jak ciasto, ale z ręką na sercu mogę powiedzieć " niebo w gębie" :D. Dodatkowo radocha bo można tam przemycić warzywo i dziecko się nie zorientuje :). Moja młodsza córcia wcina, aż jej się uszy trzesą. Radocha tym większa. Pyszne i z czystym sumieniem Polecam :)
Składniki na ciasto:
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijam z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodaje oliwę i marchewkę cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach
Następnie dodaje stopniowo mąke, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Miksuję (mieszam) tak długo aż się wszystko połączy.
Masę ciasta wylewam do foremki keksowej i wkładam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 1 godzinę
Przygotowanie masy lukrowej:
Masło roztapiam w garnku dodaje cukier puder i mieszam przez chwilę. Odstawiam do ostygnięcia.
Do zimnej masy dodaje stopniowo serek waniliowy. Mieszam tak długo az uzyskam jednolitą masę.
Polewę nakładam na zimne ciasto
Smacznego :)
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru (dałam trochę mniej)
- 1,5 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- serek waniliowy "Danio"
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubijam z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodaje oliwę i marchewkę cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach
Następnie dodaje stopniowo mąke, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Miksuję (mieszam) tak długo aż się wszystko połączy.
Masę ciasta wylewam do foremki keksowej i wkładam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 1 godzinę
Przygotowanie masy lukrowej:
Masło roztapiam w garnku dodaje cukier puder i mieszam przez chwilę. Odstawiam do ostygnięcia.
Do zimnej masy dodaje stopniowo serek waniliowy. Mieszam tak długo az uzyskam jednolitą masę.
Polewę nakładam na zimne ciasto
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz