Grochówka
Najlepsza grochówka to taka z łyżką stojącą w garnku na baczność :)).
To lubię ...... pyszna i treściwa :).
Składniki:
Groch zamaczam w wodzie dzień wcześniej.
Wymoczony groch odcedzam i wlewam świeżą wodę. Gotuję do miękkości.
Marchew, pietruszkę, seler, kroje w kostkę i wrzucam do garnka zalewając wodą (ok. 2 litrów) dodaje por w plasterkach, wrzucam liście laurowe, ziele angielskie i trochę przyprawy kucharek. Gotuję ok.20 minut. Następnie przelewam do gotujących warzyw miękki groch (razem z wodą), cały czas gotując na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszam.
Na suchej patelni wytapiam boczek pokrojony w kostkę, wrzucam kiełbasę również pokrojoną w kostkę - smażę tak długo, aż się wszystko zarumieni. Całość przekładam do zupy, dodaje również ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuję cały czas na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną.
Następnie dodaje zmiażdżony czosnek, lubczyk, doprawiam do smaku , solą i pieprzem i jeszcze gotuję z 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec wsypuję łyżkę majeranku, wyłączam palnik i zostawiam na godzinkę pod przykrywką aż się wszystko połączy.
Smacznego :)
To lubię ...... pyszna i treściwa :).
Składniki:
- paczka grochu łuskanego
- 5-6 szt marchewki
- 2 szt. pietruszki
- ćwiartka selera
- 1 mały por
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- 1 duża kiełbasa
- 30 dg boczku wędzonego
- przyprawa kucharek
- sól, pieprz
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- ok pół łyżeczki lubczyku
Groch zamaczam w wodzie dzień wcześniej.
Wymoczony groch odcedzam i wlewam świeżą wodę. Gotuję do miękkości.
Marchew, pietruszkę, seler, kroje w kostkę i wrzucam do garnka zalewając wodą (ok. 2 litrów) dodaje por w plasterkach, wrzucam liście laurowe, ziele angielskie i trochę przyprawy kucharek. Gotuję ok.20 minut. Następnie przelewam do gotujących warzyw miękki groch (razem z wodą), cały czas gotując na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszam.
Na suchej patelni wytapiam boczek pokrojony w kostkę, wrzucam kiełbasę również pokrojoną w kostkę - smażę tak długo, aż się wszystko zarumieni. Całość przekładam do zupy, dodaje również ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuję cały czas na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną.
Następnie dodaje zmiażdżony czosnek, lubczyk, doprawiam do smaku , solą i pieprzem i jeszcze gotuję z 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec wsypuję łyżkę majeranku, wyłączam palnik i zostawiam na godzinkę pod przykrywką aż się wszystko połączy.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz