Grochówka

Najlepsza grochówka to taka z łyżką stojącą w garnku na baczność :)).
To lubię ...... pyszna i treściwa :).



 Składniki:
  • paczka grochu łuskanego
  • 5-6 szt marchewki
  • 2 szt. pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 1 duża kiełbasa
  • 30 dg boczku wędzonego
  • przyprawa kucharek
  • sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • ok pół łyżeczki lubczyku

Groch zamaczam w wodzie dzień wcześniej.
Wymoczony groch odcedzam  i wlewam świeżą wodę. Gotuję do miękkości.

Marchew, pietruszkę, seler, kroje w kostkę i wrzucam do garnka zalewając wodą (ok. 2 litrów) dodaje por w plasterkach, wrzucam liście laurowe, ziele angielskie i trochę przyprawy kucharek. Gotuję ok.20 minut.  Następnie przelewam do gotujących warzyw miękki groch (razem z wodą), cały czas gotując na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszam.
Na suchej patelni wytapiam boczek pokrojony w kostkę, wrzucam kiełbasę również pokrojoną w kostkę - smażę tak długo, aż się wszystko zarumieni. Całość przekładam do zupy, dodaje również ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuję cały czas na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną.
Następnie dodaje zmiażdżony czosnek, lubczyk, doprawiam do smaku , solą i pieprzem i jeszcze gotuję z 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec wsypuję łyżkę majeranku, wyłączam palnik i zostawiam na godzinkę pod przykrywką aż się wszystko połączy.
Smacznego :)





Komentarze

Popularne posty

Print