Żurek
Jest i żurek :). Zrobiłam go pierwszy raz i myślę, że nie ostatni :).
Składniki:
Przygotowanie:
Marchew, seler, pietruszkę obrałam i pokroiłam w większe kawałki.
Warzywa zalałam wodą tak ok. 1,5 l., dodałam liście laurowe, ziele angielskie i trochę przyprawy kucharek - gotuję ok. 20 minut.
Boczek pokrojony w kostkę wytopiłam na patelni bez dodatku oliwy, dodałam cebulę pokrojoną w kostkę i smażyłam do momentu aż ona się zeszkliła.
Warzywa wyciągnęłam z wywaru (można wykorzystać je do sałatki), natomiast wrzuciłam ziemniaki pokrojone w kostkę, boczek z cebulką, gotowałam wszystko ok 15 minut.
Żurek zmieszałam ze śmietaną i wlałam do zupy, czekając chwilę aż się zagotuję.
Dodałam rozdrobniony czosnek, doprawiłam solą i majerankiem.
Żurek podałam z kawałkami jajka i plasterkami białej kiełbasy
Pycha :)
Składniki:
- 1 słoiczek Żurku
- cebula
- marchewka
- ćwiartka selera
- pietruszka
- 6 średnich ziemniaków
- 20 dg boczku wędzonego
- 200 ml śmietany słodkiej 18%
- 1 ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- kucharek
- sól
Przygotowanie:
Marchew, seler, pietruszkę obrałam i pokroiłam w większe kawałki.
Warzywa zalałam wodą tak ok. 1,5 l., dodałam liście laurowe, ziele angielskie i trochę przyprawy kucharek - gotuję ok. 20 minut.
Boczek pokrojony w kostkę wytopiłam na patelni bez dodatku oliwy, dodałam cebulę pokrojoną w kostkę i smażyłam do momentu aż ona się zeszkliła.
Warzywa wyciągnęłam z wywaru (można wykorzystać je do sałatki), natomiast wrzuciłam ziemniaki pokrojone w kostkę, boczek z cebulką, gotowałam wszystko ok 15 minut.
Żurek zmieszałam ze śmietaną i wlałam do zupy, czekając chwilę aż się zagotuję.
Dodałam rozdrobniony czosnek, doprawiłam solą i majerankiem.
Żurek podałam z kawałkami jajka i plasterkami białej kiełbasy
Pycha :)
Komentarze
Prześlij komentarz