Żurek

Jest i żurek :). Zrobiłam go pierwszy raz i myślę, że nie ostatni :).


Składniki:
  • 1 słoiczek Żurku
  • cebula
  • marchewka
  • ćwiartka selera
  • pietruszka
  • 6 średnich ziemniaków
  • 20 dg boczku wędzonego
  • 200 ml śmietany słodkiej 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek
  • kucharek
  • sól
dodatki: jajko (ugotowane na twardo), biała kiełbasa

Przygotowanie:
Marchew, seler, pietruszkę obrałam i pokroiłam w większe kawałki.
Warzywa zalałam wodą tak ok. 1,5 l., dodałam liście laurowe, ziele angielskie i trochę przyprawy kucharek - gotuję ok. 20 minut.
Boczek pokrojony w kostkę wytopiłam na patelni bez dodatku oliwy, dodałam cebulę pokrojoną w kostkę i smażyłam do momentu aż ona się zeszkliła.
Warzywa wyciągnęłam z wywaru (można wykorzystać je do sałatki), natomiast wrzuciłam ziemniaki pokrojone w kostkę, boczek z cebulką, gotowałam wszystko ok 15 minut.
Żurek zmieszałam ze śmietaną i wlałam do zupy, czekając chwilę aż się zagotuję.
Dodałam rozdrobniony czosnek, doprawiłam solą i majerankiem.
Żurek podałam z kawałkami jajka i plasterkami białej kiełbasy
Pycha :)

Komentarze

Popularne posty

Print