Ciasto cappucino z wiśniami
Moja propozycja i twór własny. Pracochłonne ale zjadliwe :)
Składniki na biszkopt
Następnie do ubitej piany stopniowo dodałam żółtka cały czas ubijając na mniejszych obrotach.
Mąkę, kawę, kakao, proszek do pieczenia, przesiałam przez sitko i stopniowo dodawałam do ubitej piany, mieszając delikatnie łyżką.
Gotową masę wylałam na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i piekłam w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni -20 minut.
Upieczony biszkopt położyłam na kratkę do wystudzenia:
Składniki na masę budyniową:
Resztę mleka zagotowuje z cukrem do której wlewam rozrobione budynie.
Zagotowuje. Studzę. Miksuję z masłem na puszystą masę kremową.
Biszkopt przekrawam wzdłuż tak żeby uzyskać dwa prostokąty.
Spód biszkopta wkładam na blaszkę i smaruję go kremem budyniowym.
Przykrywam drugą częścią biszkopta.
Wstawiam na moment do lodówki i zabieram się za przygotowanie galaretki
do której będą Nam potrzebne:
Pozostały sok wlewam do garnka i dolewam wodę. Zagotowuję.
Wyłączam palnik. Wsypuję galaretki. Mieszam tak długo aż się rozpuszczą. Studzę.
Tężejącą galaretkę wykładam na biszkopt obsypany wczesniej wiśniami.
Wkładam do schłodzenia do lodówki.
Etap końcowy -krem śmietanowy:
Z laski waniliowej wyciągam środek i mieszam z serkiem mascarpone.
Śmietanę ubijam stopniowo dodając cukier puder. Do sztywnej śmietany dodaje ser mascarpone wymieszany z wanillią. Ubijam jeszcze przez chwilę aż uzyskam gładką masę.
Krem wykładam na galaretkę. Wyrównuje szpatułką żeby uzyskać gładką masę i robię refleksy widelcem. Posypuję kawą cappucino.
Składniki na biszkopt
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy cuppucino (smak dowolny)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Następnie do ubitej piany stopniowo dodałam żółtka cały czas ubijając na mniejszych obrotach.
Mąkę, kawę, kakao, proszek do pieczenia, przesiałam przez sitko i stopniowo dodawałam do ubitej piany, mieszając delikatnie łyżką.
Gotową masę wylałam na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i piekłam w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni -20 minut.
Upieczony biszkopt położyłam na kratkę do wystudzenia:
Składniki na masę budyniową:
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 6 łyżek cappucino
- kostka masła
Resztę mleka zagotowuje z cukrem do której wlewam rozrobione budynie.
Zagotowuje. Studzę. Miksuję z masłem na puszystą masę kremową.
Biszkopt przekrawam wzdłuż tak żeby uzyskać dwa prostokąty.
Spód biszkopta wkładam na blaszkę i smaruję go kremem budyniowym.
Przykrywam drugą częścią biszkopta.
Wstawiam na moment do lodówki i zabieram się za przygotowanie galaretki
do której będą Nam potrzebne:
- kompot z wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 litr wody
Pozostały sok wlewam do garnka i dolewam wodę. Zagotowuję.
Wyłączam palnik. Wsypuję galaretki. Mieszam tak długo aż się rozpuszczą. Studzę.
Tężejącą galaretkę wykładam na biszkopt obsypany wczesniej wiśniami.
Wkładam do schłodzenia do lodówki.
Etap końcowy -krem śmietanowy:
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 serek mascarpone
- laska wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- (zamiast cukru i wanilli można dodać cukier waniliowy)
- kawa capuccino do posypania
Z laski waniliowej wyciągam środek i mieszam z serkiem mascarpone.
Śmietanę ubijam stopniowo dodając cukier puder. Do sztywnej śmietany dodaje ser mascarpone wymieszany z wanillią. Ubijam jeszcze przez chwilę aż uzyskam gładką masę.
Krem wykładam na galaretkę. Wyrównuje szpatułką żeby uzyskać gładką masę i robię refleksy widelcem. Posypuję kawą cappucino.
Komentarze
Prześlij komentarz