Ciasto cappucino z wiśniami

Moja propozycja i twór własny. Pracochłonne ale zjadliwe :)



Składniki na biszkopt
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy cuppucino (smak dowolny)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem na sztywną pianę.
Następnie do ubitej piany stopniowo dodałam żółtka cały czas ubijając na mniejszych obrotach.
Mąkę, kawę, kakao, proszek do pieczenia, przesiałam przez sitko i stopniowo dodawałam do ubitej piany, mieszając delikatnie łyżką. 
Gotową masę wylałam na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i piekłam w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni -20 minut.
Upieczony biszkopt położyłam na kratkę do wystudzenia:

Składniki na masę budyniową:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 6 łyżek cappucino
  • kostka masła
Odlewam pół szklanki mleka w której rozrabiam budynie i cappucino.
Resztę mleka zagotowuje z cukrem do której wlewam rozrobione budynie.
Zagotowuje. Studzę. Miksuję z masłem na puszystą masę kremową.

Biszkopt przekrawam wzdłuż tak żeby uzyskać dwa prostokąty.
Spód biszkopta wkładam na blaszkę i smaruję go kremem budyniowym.
Przykrywam  drugą częścią biszkopta.

Wstawiam na moment do lodówki i zabieram się za przygotowanie galaretki
do której będą Nam potrzebne:
  • kompot z wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 litr wody
Wiśnie odsączam z kompotu i układam na biszkopcie.
 Pozostały sok wlewam do garnka i dolewam wodę. Zagotowuję.
Wyłączam palnik. Wsypuję galaretki. Mieszam tak długo aż się rozpuszczą. Studzę.
Tężejącą galaretkę wykładam na biszkopt obsypany wczesniej wiśniami.
Wkładam do schłodzenia do lodówki.

Etap końcowy -krem śmietanowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 serek mascarpone
  • laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • (zamiast cukru i wanilli można dodać cukier waniliowy)
  • kawa capuccino do posypania

Z laski waniliowej wyciągam środek i mieszam z serkiem mascarpone.
Śmietanę ubijam stopniowo dodając cukier puder. Do sztywnej śmietany dodaje ser mascarpone wymieszany z wanillią. Ubijam jeszcze przez chwilę aż uzyskam gładką masę.

Krem wykładam  na galaretkę. Wyrównuje szpatułką żeby uzyskać gładką masę i robię refleksy widelcem. Posypuję kawą cappucino.








Komentarze

Popularne posty

Print