Polewa czekoladowa
Rewelacyjna polewa. Idealnie nadaje się do ciast i ciasteczek. Polecam !!! :)
Składniki:
Rozpuszczam masło, dodaję cukier puder.
Kiedy cukier się rozpuści zdejmuje z palnika.
Następnie dodaję kakao, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i śmietanę (lub mleko).
Mieszam tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę.
Po przestudzeniu jest gotowa. Nakładać jeszcze ciepłą.
Polewa jest idealna, ma połysk i wcale się nie kruszy.
Przykład poniżej na zdjęciu :)
Składniki:
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3–4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2–3 łyżki wrzątku
- 3-4 łyżki śmietany 30 % lub mleka
Rozpuszczam masło, dodaję cukier puder.
Kiedy cukier się rozpuści zdejmuje z palnika.
Następnie dodaję kakao, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i śmietanę (lub mleko).
Mieszam tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę.
Po przestudzeniu jest gotowa. Nakładać jeszcze ciepłą.
Polewa jest idealna, ma połysk i wcale się nie kruszy.
Przykład poniżej na zdjęciu :)
Komentarze
Prześlij komentarz