Sos pomidorowy

Najprostszy przepis jaki znam, wyciagnięty z moich wykopalisk kartkowych. Pamiętam jak spróbowałam pierwszy raz to nie mogłam się nim najeść :)). Prosty, nie za drogi i do tego pyszny. Polecam !!!! :)


Składniki
  • 2 -3 kiełbaski lekko podsuszone (ważne żeby nie była za tłusta)
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 1 przecier pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe z kury (lub vegeta)
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebule kroje w kostkę i smażę na 3 łyżkach oliwy, dorzucam pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażę przez chwilę, aż kiełbasa trochę się zarumieni. Wrzucam pokrojone w kostkę ogórki i przecier pomidorowy (do słoiczka wlewam trochę wody i wypłukuje zawartość tak żeby się nic nie zmarnowało). Dolewam ok.2 szklanek wody, wrzucam kostki rosołowe i duszę pod przykryciem 10 minut. Następnie rozrabiam w małej ilości wody 2 łyżki mąki i wlewam do sosu. Gotuję tak długo, aż się wszystko połączy. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Podaję z makaronem.
Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty

Print