Sos pomidorowy
Najprostszy przepis jaki znam, wyciagnięty z moich wykopalisk kartkowych. Pamiętam jak spróbowałam pierwszy raz to nie mogłam się nim najeść :)). Prosty, nie za drogi i do tego pyszny. Polecam !!!! :)
Składniki
Przygotowanie:
Cebule kroje w kostkę i smażę na 3 łyżkach oliwy, dorzucam pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażę przez chwilę, aż kiełbasa trochę się zarumieni. Wrzucam pokrojone w kostkę ogórki i przecier pomidorowy (do słoiczka wlewam trochę wody i wypłukuje zawartość tak żeby się nic nie zmarnowało). Dolewam ok.2 szklanek wody, wrzucam kostki rosołowe i duszę pod przykryciem 10 minut. Następnie rozrabiam w małej ilości wody 2 łyżki mąki i wlewam do sosu. Gotuję tak długo, aż się wszystko połączy. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Podaję z makaronem.
Smacznego :)
Składniki
- 2 -3 kiełbaski lekko podsuszone (ważne żeby nie była za tłusta)
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 1 przecier pomidorowy
- 2 kostki rosołowe z kury (lub vegeta)
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule kroje w kostkę i smażę na 3 łyżkach oliwy, dorzucam pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażę przez chwilę, aż kiełbasa trochę się zarumieni. Wrzucam pokrojone w kostkę ogórki i przecier pomidorowy (do słoiczka wlewam trochę wody i wypłukuje zawartość tak żeby się nic nie zmarnowało). Dolewam ok.2 szklanek wody, wrzucam kostki rosołowe i duszę pod przykryciem 10 minut. Następnie rozrabiam w małej ilości wody 2 łyżki mąki i wlewam do sosu. Gotuję tak długo, aż się wszystko połączy. Na koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Podaję z makaronem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz