Ratatuj - zapiekanka

Fajny pomysł na szybki i jedno-naczyniowy obiad :), dodatkowo można przemycić sporo warzyw dla małych niejadków. Dla mnie bomba :). Polecam -uwielbiam takie obiady, choć może być też dobrą kolacją :)


Składniki:
  • mięso mielone ok 400 g
  • ok 250g. pieczarek
  • 3 papryki ( 2 czerwone, żółta)
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • pół słoiczka przecieru pomidorowego
  • 30 dag startego sera żółtego
  • 2 łyżeczki kucharka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •  2 szklanki ryżu

Przygotowanie:
Ryż zalewam wodą i gotuję do miękkości al dente.
Mięso mielone smażę na paru łyżkach oliwy, dodaje cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę - podsmażam chwilę.
Wrzucam paprykę i cukinie pokrojoną w kostkę (cukinia np. grubszy plaster na cztery), pomidory z puszki, zmiażdżony czosnek, doprawiam przyprawą kucharek i papryką. Wszystko razem mieszam i duszę pod przykryciem ok. 15 min.
Następnie dodaje połowę przecieru pomidorowego, doprawiam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i podsmażam jeszcze ok. 5 min.
Wrzucam wcześniej ugotowany ryż i dorzucam garść sera żółtego.Wszystko razem mieszam. Można jeszcze doprawić do smaku - ja nie miałam takiej potrzeby :).
Wykładam do naczynia żaroodpornego posypując całość resztą sera żółtego. Zapiekam w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 min.




Komentarze

Popularne posty

Print