Ratatuj - zapiekanka
Fajny pomysł na szybki i jedno-naczyniowy obiad :), dodatkowo można przemycić sporo warzyw dla małych niejadków. Dla mnie bomba :). Polecam -uwielbiam takie obiady, choć może być też dobrą kolacją :)
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż zalewam wodą i gotuję do miękkości al dente.
Mięso mielone smażę na paru łyżkach oliwy, dodaje cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę - podsmażam chwilę.
Wrzucam paprykę i cukinie pokrojoną w kostkę (cukinia np. grubszy plaster na cztery), pomidory z puszki, zmiażdżony czosnek, doprawiam przyprawą kucharek i papryką. Wszystko razem mieszam i duszę pod przykryciem ok. 15 min.
Następnie dodaje połowę przecieru pomidorowego, doprawiam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i podsmażam jeszcze ok. 5 min.
Wrzucam wcześniej ugotowany ryż i dorzucam garść sera żółtego.Wszystko razem mieszam. Można jeszcze doprawić do smaku - ja nie miałam takiej potrzeby :).
Wykładam do naczynia żaroodpornego posypując całość resztą sera żółtego. Zapiekam w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 min.
Składniki:
- mięso mielone ok 400 g
- ok 250g. pieczarek
- 3 papryki ( 2 czerwone, żółta)
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- pół słoiczka przecieru pomidorowego
- 30 dag startego sera żółtego
- 2 łyżeczki kucharka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 szklanki ryżu
Przygotowanie:
Ryż zalewam wodą i gotuję do miękkości al dente.
Mięso mielone smażę na paru łyżkach oliwy, dodaje cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę - podsmażam chwilę.
Wrzucam paprykę i cukinie pokrojoną w kostkę (cukinia np. grubszy plaster na cztery), pomidory z puszki, zmiażdżony czosnek, doprawiam przyprawą kucharek i papryką. Wszystko razem mieszam i duszę pod przykryciem ok. 15 min.
Następnie dodaje połowę przecieru pomidorowego, doprawiam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i podsmażam jeszcze ok. 5 min.
Wrzucam wcześniej ugotowany ryż i dorzucam garść sera żółtego.Wszystko razem mieszam. Można jeszcze doprawić do smaku - ja nie miałam takiej potrzeby :).
Wykładam do naczynia żaroodpornego posypując całość resztą sera żółtego. Zapiekam w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz