Brzdąc klasyczny

Ciasto w oryginalnej wersji - tak myślę :). Pyszny krem :) , smakuje jak za dawnych dobrych czasów. Dzięki siostra za podpowiedź :). Ciasto zrobiło wrażenie na moich gościach, dlatego myślę, że warto się Nim podzielić i podać dalej :). Polecam !!!!



Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem na sztywno.
Do sztywnej piany stopniowo dodałam żółtka w dalszym ciągu ubijając.
Mąkę z proszkiem przesiałam i dodałam stopniowo do powstałej masy którą wymieszałam delikatnie łyżką . Wylałam na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
Piekłam w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.
Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę żeby przestygło.


Składniki na krem:
  • 4 kremówki 30% (250 ml jedna),
  • 1/3szkl. cukru,
  • 1 łyżka kakao ,
  • 5 szt.śmietany fix 
Przygotowanie: 
Przygotowanie kremu niestety trwa dwa dni, ale uwierzcie naprawdę warto :).

Kremówki, cukier, kakao mieszam razem w garnku i zagotowuje.
Odstawiam do wystygnięcia.
Następnie wkładam do lodówki i wyciągam następnego dnia (wystarczy jak postoi przez noc). 
Wyciągam z lodówki zimną masę śmietanową, dodaje śmietany -fix i ubijam na sztywną masę kremową.

Końcowy etap:
 Zimny biszkopt przekrawam wzdłuż, żeby uzyskać dwie części.
Spód biszkopta smaruje 1/3 masy kremu. 

Przykrywam drugą częścią i nakładam pozostałą masę kremu - wyrównując płaszczyznę i robiąc refleksy widelcem.
Odstawiam na parę godzin do lodówki żeby się schłodziło.
Jednak najlepsze jest, kiedy pozostanie tam na całą noc, wtedy biszkopt trochę zmięknie i jest o wiele lepsze.

Komentarze

Popularne posty

Print