Brzdąc klasyczny
Ciasto w oryginalnej wersji - tak myślę :). Pyszny krem :) , smakuje jak za dawnych dobrych czasów. Dzięki siostra za podpowiedź :). Ciasto zrobiło wrażenie na moich gościach, dlatego myślę, że warto się Nim podzielić i podać dalej :). Polecam !!!!
Składniki na biszkopt:
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z
cukrem na sztywno.
Do sztywnej piany stopniowo dodałam żółtka w dalszym ciągu ubijając.
Mąkę z proszkiem przesiałam i dodałam stopniowo do
powstałej masy którą wymieszałam delikatnie łyżką . Wylałam na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Piekłam w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.
Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę żeby przestygło.
Składniki na krem:
- 4 kremówki 30% (250 ml jedna),
- 1/3szkl. cukru,
- 1 łyżka kakao ,
- 5 szt.śmietany fix
Przygotowanie:
Przygotowanie kremu niestety trwa dwa dni, ale uwierzcie naprawdę warto :).
Kremówki, cukier, kakao mieszam razem w garnku i zagotowuje.
Odstawiam do wystygnięcia.
Następnie wkładam do
lodówki i wyciągam następnego dnia (wystarczy jak postoi przez noc).
Wyciągam z lodówki zimną masę śmietanową, dodaje śmietany -fix i ubijam na sztywną masę kremową.
Końcowy etap:
Zimny biszkopt przekrawam wzdłuż, żeby uzyskać dwie części.
Spód biszkopta smaruje 1/3 masy kremu.
Przykrywam drugą częścią i nakładam pozostałą masę kremu - wyrównując płaszczyznę i robiąc refleksy widelcem.
Odstawiam na parę godzin do lodówki żeby się schłodziło.
Jednak najlepsze jest, kiedy pozostanie tam na całą noc, wtedy biszkopt trochę zmięknie i jest o wiele lepsze.
Komentarze
Prześlij komentarz