Mini zapiekanka mięsno-ziemniaczana


 Miła odmiana dla tych co są znudzeni jedzeniem zwykłego kotleta mielonego z ziemniakami - niby to samo, a inaczej :). Znalezione, wypróbowane, pycha :). Z całą pewnością będzie co jakiś czas gościło na moim stole.

Składniki na mięso:
  • ok. 300g mięsa mięsa mielonego ( ja zmieliłam mięso drobiowe i wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • niecała szklanka bułki tartej
  • kucharek
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki wody
Mięso mielone wrzucam do miski, dodaje drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajka, bułkę, tartą, wodę, zioła prowansalskie i przyprawę kucharek. Wszystko razem dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce.

Składniki na pure:
  • 5-6 ziemniaków obranych  i ugotowanych
  • 1 łyżka masła lub margaryny do smarowania
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • garść koperku świeżego lub mrożonego
Ugotowane gorące ziemniaki dokładnie ubijam na miazgę,  dodaje masło, śmietanę, doprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową, wrzucam koper , dokładnie wszystko mieszam.

Końcowy etap

Składniki :
  • ok.4 plasterki sera żółtego

Mięso dziele na 4 części, każdą część wkładam na wyłożoną papierem pergaminowym blache - formuje jak talerzyki.

Ziemniaki wkładam na mięso mielone.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. 
Pod koniec pieczenia na każdą porcje nakładam plasterek sera i chwilę jeszcze zapiekam.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

Print