Mini zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Składniki na mięso:
- ok. 300g mięsa mięsa mielonego ( ja zmieliłam mięso drobiowe i wieprzowe)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- niecała szklanka bułki tartej
- kucharek
- zioła prowansalskie
- 1/2 szklanki wody
Składniki na pure:
- 5-6 ziemniaków obranych i ugotowanych
- 1 łyżka masła lub margaryny do smarowania
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- garść koperku świeżego lub mrożonego
Końcowy etap
Składniki :- ok.4 plasterki sera żółtego
Mięso dziele na 4 części, każdą część wkładam na wyłożoną papierem pergaminowym blache - formuje jak talerzyki.
Ziemniaki wkładam na mięso mielone.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Pod koniec pieczenia na każdą porcje nakładam plasterek sera i chwilę jeszcze zapiekam.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz