Pasztet drobiowy

Znalezione i wypróbowane. Myślę że to jeden z przepisów dzięki któremu można wykorzystać pozostałe z rosołu -udka kurczaka, efekt bardzo ciekawy. Dobry dodatek do kanapek jak i obiadu.





Składniki
  • 4 udka z rosołu
  • 290 g pieczarek
  • 1/2 bułka tarta 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżeczki lubczyku (może być doniczka świeżego)
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaną zeszkliłam na oliwie, dodałam starte na grubych oczkach pieczarki, smażyłam wszystko tak długo aż woda wyparowała, ale ważne żeby nie przesuszyć.
Następnie dodałam zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
Od udek oddzieliłam kości, zostawiając mięso i skórę, które zblendowałam ( można zmielić w maszynce do mięsa).
Bułkę tartą namoczyłam w mleku.
Do mięsa dodałam bułkę, pieczarki z cebulką, jajka, curry, lubczyk, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszałam. 
Cała masa musi być dobrze i wyraziście doprawiona.
Masę wkładam  do naczynia żaroodpornego (może również być foremka). 
Nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekłam 50-60 minut.
Wierzch pasztetu powinien być zarumieniony.

Komentarze

Popularne posty

Print