Pasztet drobiowy
Znalezione i wypróbowane. Myślę że to jeden z przepisów dzięki któremu można wykorzystać pozostałe z rosołu -udka kurczaka, efekt bardzo ciekawy. Dobry dodatek do kanapek jak i obiadu.
Składniki
Cebulę drobno posiekaną zeszkliłam na oliwie, dodałam starte na grubych oczkach pieczarki, smażyłam wszystko tak długo aż woda wyparowała, ale ważne żeby nie przesuszyć.
Następnie dodałam zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
Od udek oddzieliłam kości, zostawiając mięso i skórę, które zblendowałam ( można zmielić w maszynce do mięsa).
Bułkę tartą namoczyłam w mleku.
Do mięsa dodałam bułkę, pieczarki z cebulką, jajka, curry, lubczyk, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Cała masa musi być dobrze i wyraziście doprawiona.
Masę wkładam do naczynia żaroodpornego (może również być foremka).
Nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekłam 50-60 minut.
Wierzch pasztetu powinien być zarumieniony.
Składniki
- 4 udka z rosołu
- 290 g pieczarek
- 1/2 bułka tarta
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3-4 łyżeczki lubczyku (może być doniczka świeżego)
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Cebulę drobno posiekaną zeszkliłam na oliwie, dodałam starte na grubych oczkach pieczarki, smażyłam wszystko tak długo aż woda wyparowała, ale ważne żeby nie przesuszyć.
Następnie dodałam zmiażdżony czosnek, sól i pieprz.
Od udek oddzieliłam kości, zostawiając mięso i skórę, które zblendowałam ( można zmielić w maszynce do mięsa).
Bułkę tartą namoczyłam w mleku.
Do mięsa dodałam bułkę, pieczarki z cebulką, jajka, curry, lubczyk, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Cała masa musi być dobrze i wyraziście doprawiona.
Masę wkładam do naczynia żaroodpornego (może również być foremka).
Nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekłam 50-60 minut.
Wierzch pasztetu powinien być zarumieniony.
Komentarze
Prześlij komentarz