Kopiec marchewkowy
Było zwykłe ciasto marchewkowe z glazurą :), a teraz czas na marchewkowy kopczyk z kremem. Taka miła odmiana :).
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki startej marchewki na grubych oczkach
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Krem:
- śmietana 30%
- 1 opak. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki nutelli
Przygotowanie:
Jajka ubiłam z cukrem na wysokich obrotach, dodałam oliwę i marchewkę miksując na niskich obrotach.
Następnie dodałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową . Wszystko razem miksowałam na wolnych obrotach, aż wszystko ładnie się połączyło.
Tortownicę obłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę ciasta.
Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180stopni około 1 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyłam ciasto na kratkę do wystygnięcia.
Krem:
Śmietanę zmiksowałam na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodałam mascarpone cały czas miksując na niskich obrotach, aż wszystko się połączyło.
Do osobnej miseczki odłożyłam część ubitej śmietany (ok.6 łyżek) do której też dodałam 2 łyżeczki nutelli i dokładnie wszystko wymieszałam, aż krem uzyskał jednolity kolor.
W ten sposób mam przygotowane 2 kremy :)
Etap końcowy:
Z zimnego ciasta odkroiłam górę - nie za grubo.
Odkrojoną część pokruszyłam.
Na spodzie ciasta rozsmarowałam całą białą masę kremu, a na to cienką warstwę masy czekoladowej. Całość posypałam okruszkami z odciętej górnej części ciasta.
Wstawiłam na ok. godzinę do lodówki do schłodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz