Lasagne z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 3 kawałki łososia
- 900g mrożonego szpinaku
- 10 płatów lasagne
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 400 ml mleka
- 5 łyżek masła
- 3-4 ząbki czosnku
- startego sera żółtego (lub parmezanu)
- sok z cytryny
- tymianek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Filety obrać ze skóry pokroić na cieniutkie plasterki . Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić rozdrobniony czosnek i chwilę smażyć. Następnie wrzucić szpinak (gdy mamy mrożony, to podgrzewamy, aż się rozpuści), smażymy ok 1-2 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy 2
łyżki mąki, mieszamy. Wlewamy 400 ml mleka, ciągle miesząc, by nie
powstały grudki doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż osiągniemy
konsystencję sosu. Ściągamy z ognia dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany,
doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek.
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na
opakowaniu. Do naczynia wykładamy troszkę sosu, następnie płaty lazanii,
łososia, szpinak, sos, ser, powtarzamy ponownie, taki układ. Na ostatniej
warstwie makaronu, wylewamy resztę sosu, posypujemy startym serem.
Włożyć do nagrzanego do 180-200°C piekarnika i zapiekać przez 45 min.
Komentarze
Prześlij komentarz