Sałatka brokułowa
Świetna sałatka jako zakąska imprezowa jak i dodatek do obiadu. Polecam!
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 szklanka makaronu farfalline (kokardki)
- 10 dkg tartego żółtego sera
- 10 dag szynki
- puszka kukurydzy konserwowej
- 100g prażonego słonecznika
- ok. czarnych oliwek bez pestek (przekrojone na pół)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- mielona ostra i słodka papryka
- sól, pieprz
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Brokuły i makaron wrzucić do miski. Dodać ser żółty, szynkę pokrojoną w kostkę, kukurydze, oliwki
rozdrobniony czosnek, słonecznik (garść zostawić na koniec do dekoracji) i majonez.
Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły.
Udekorować słonecznikiem
Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Podawać z chrupiącym pieczywem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz