Sałatka brokułowa


 Świetna sałatka jako zakąska imprezowa jak i dodatek do obiadu. Polecam!


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka makaronu farfalline (kokardki)
  • 10 dkg tartego żółtego sera
  • 10 dag szynki
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 100g prażonego słonecznika
  • ok. czarnych oliwek bez pestek (przekrojone na pół)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • mielona ostra i słodka papryka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

Brokuły i makaron wrzucić do miski. Dodać ser żółty, szynkę pokrojoną w kostkę, kukurydze, oliwki
rozdrobniony czosnek, słonecznik (garść zostawić na koniec do dekoracji) i majonez. 
Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. 
Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły.
Udekorować słonecznikiem
Sałatkę schłodzić przed podaniem. 
Podawać z chrupiącym pieczywem.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty

Print