Zupa z dynii


Tyle się mówi o pysznej zupie z dyni więc i ja postanowiłam spróbować i zmierzyć się z tym smakiem z przepisu Magdy Gessler :). Myślę, że zagości u mnie jeszcze nie raz :). Polecam jest przepyszna.



Składniki:
  • dynia ok. 1,5 kg
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pestki prażonej dyni
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Bulion i mleko wlać do garnka, wrzucić pokrojoną w kostkę dynie. 
Gotować pod przykrywką do miękkości ok. 15 minut. 
Następnie dodać posiekany czosnek i gotować jeszcze 5 minut.
Całość zblendować, wlać śmietany, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 
Zupe krem podgrzać (nie zagotować).
Podawać z pestkami dyni i grzanką.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty

Print