Zupa z dynii
Tyle się mówi o pysznej zupie z dyni więc i ja postanowiłam spróbować i zmierzyć się z tym smakiem z przepisu Magdy Gessler :). Myślę, że zagości u mnie jeszcze nie raz :). Polecam jest przepyszna.
Składniki:
- dynia ok. 1,5 kg
- 200 ml bulionu
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 3-4 ząbki czosnku
- pestki prażonej dyni
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Bulion i mleko wlać do garnka, wrzucić pokrojoną w kostkę dynie.
Gotować pod przykrywką do miękkości ok. 15 minut.
Następnie dodać posiekany czosnek i gotować jeszcze 5 minut.
Całość zblendować, wlać śmietany, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Zupe krem podgrzać (nie zagotować).
Podawać z pestkami dyni i grzanką.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz