MIX śmietanowy z galaretką



 Składniki na biszkopt
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:
  • 1 śmietana 500 ml 30%
  • 1 serek mascarpone 250 g (małe opakowanie)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • maliny
  • 1/2 małego słoiczka nutelli
  • 1 łyżka cukru pudru


Oddzielone od białek żółtka ucieram z cukrem, dosypuje stopniowo przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec delikatnie i stopniowo dodaje ubite białka. Staram się to delikatnie wymieszać żeby się ładnie połączyło. Ciasto wylewam na posmarowaną margaryną i oprószoną mąką lub bułką tartą tortownicę o średnicy 25 cm. Myślę jednak że wielkość tortownicy nie ma tutaj znaczenia :). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.  Następnie przekrawam na pół, żeby uzyskać dwie części potrzebne do zrobienia ciasta.
Do biszkopta dodałam oliwy więc nie było potrzeby nasączania dodatkowo biszkopta bo jest odpowiednio wilgotne.
Pierwszą część biszkopta smaruje cienko nutellą.
Galaretke rozpuszczam w gorącej wodzie (ja przygotowałam sobie wcześniej). Tężejącą wylewam na biszkopt. Wkładam na pół godziny do lodówki żeby mogła całkowicie stężeć.
I zabieram się za ubijanie śmietany. Pod koniec ubijania kiedy już widzę, że śmietana zaczyna być lekko gęsta dosypuje łyżkę cukru pudru i dodaje mascarpone. Dziele na dwie części. Do jednej wrzucam trzy łyżeczki nutelli i delikatnie mieszam.
Część białej śmietany rozprowadzam cienko na galaretce na to wrzucam maliny i przykrywam resztą białego puchu.
Nakładam drugą część biszkopta i rozprowadzam warstwę czekoladową śmietany. Na koniec posypałam startą białą czekoladą








Komentarze

Popularne posty

Print