Ciasto makowe z bitą śmietaną
Ciasto bardzo czasochłonne, słodkie i kaloryczne. Wykopałam ten przepis z mojej zakurzonej teczki. Kiedyś robiłam go właśnie w okresie świąt i robił furorę. Dziś znowu się pojawił na moim stole z takim samym skutkiem. Pycha. Polecam :)
Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Składniki do posmarowania ciasta:
Mak zaparzyć i zmielić z cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Do ubitych białek wrzucam mak i przesianą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszając aby wszystko się ładnie połączyło. Ciasto dzielę na dwie części z których każda musi być upieczona na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Blachy muszą być identyczne tzn. o tych samych wymiarach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w temp.180 stopni na ok.30 minut.
Zabieramy się za krem
Zagotować mleko do którego wrzucam czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Kiedy trochę przestygnie smaruję kremem zimny płat ciasta przykrywając drugim i znowu czynność powtarzam -rozsmarowując wierzch i boki ciasta. Zostawiam trochę czekolady w miseczce.
Wkładam ciasto do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie ubijam schłodzoną śmietanę dodając łyżeczkę cukru pudru (można pominąć-ciasto jest i tak słodkie). Do ubitej śmietany dodaje mascarpone, miksując jeszcze chwilę do połączenia składników.
Na schłodzone ciasto czekoladowe układam maliny i rozsmarowuję ubitą śmietanę. Na koniec dekoruję fantazyjnymi kleksikami pozostałą polewą czekoladową i wstawiam na parę godzin do lodówki.
Składniki na ciasto:
- 250g maku
- 250g cukru pudru
- 80 g mąki
- 10 białek
- 200g cukru
Składniki na krem:
- 400ml mleka (ok.2 szklanki)
- 600g czekolady
Składniki do posmarowania ciasta:
- 500 ml śmietany 30 %
- serek mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
Mak zaparzyć i zmielić z cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Do ubitych białek wrzucam mak i przesianą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszając aby wszystko się ładnie połączyło. Ciasto dzielę na dwie części z których każda musi być upieczona na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Blachy muszą być identyczne tzn. o tych samych wymiarach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w temp.180 stopni na ok.30 minut.
Zabieramy się za krem
Zagotować mleko do którego wrzucam czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Kiedy trochę przestygnie smaruję kremem zimny płat ciasta przykrywając drugim i znowu czynność powtarzam -rozsmarowując wierzch i boki ciasta. Zostawiam trochę czekolady w miseczce.
Wkładam ciasto do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie ubijam schłodzoną śmietanę dodając łyżeczkę cukru pudru (można pominąć-ciasto jest i tak słodkie). Do ubitej śmietany dodaje mascarpone, miksując jeszcze chwilę do połączenia składników.
Na schłodzone ciasto czekoladowe układam maliny i rozsmarowuję ubitą śmietanę. Na koniec dekoruję fantazyjnymi kleksikami pozostałą polewą czekoladową i wstawiam na parę godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz