Ciasto makowe z bitą śmietaną

 Ciasto bardzo czasochłonne, słodkie i kaloryczne. Wykopałam ten przepis z mojej zakurzonej teczki. Kiedyś robiłam go właśnie w okresie świąt i robił furorę. Dziś znowu się pojawił na moim stole z takim samym skutkiem. Pycha. Polecam :)



Składniki na ciasto:
  • 250g maku
  • 250g cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 10 białek
  • 200g cukru

Składniki na krem:
  • 400ml mleka (ok.2 szklanki)
  • 600g czekolady

Składniki do posmarowania ciasta:
  • 500 ml śmietany 30 %
  • serek mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Owoce do ciasta: pudełko malin ( bez owoców też fajnie smakuje)

Mak zaparzyć i zmielić z cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Do ubitych białek wrzucam mak i przesianą mąkę, delikatnie i dokładnie  mieszając aby wszystko się ładnie połączyło. Ciasto dzielę na dwie części z których każda musi być upieczona na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Blachy muszą być identyczne tzn. o tych samych wymiarach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w temp.180 stopni na ok.30 minut.

Zabieramy się za krem
Zagotować mleko do którego wrzucam czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Kiedy trochę przestygnie smaruję kremem zimny płat ciasta przykrywając drugim i znowu czynność powtarzam -rozsmarowując wierzch i boki ciasta. Zostawiam trochę czekolady w miseczce.
Wkładam ciasto do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie ubijam schłodzoną śmietanę dodając łyżeczkę cukru pudru (można pominąć-ciasto jest i tak słodkie). Do ubitej śmietany dodaje mascarpone, miksując jeszcze chwilę do połączenia składników.
Na schłodzone ciasto czekoladowe układam maliny i rozsmarowuję ubitą śmietanę. Na koniec dekoruję fantazyjnymi kleksikami pozostałą polewą czekoladową i wstawiam na parę godzin do lodówki.




Komentarze

Popularne posty

Print