Pierogi ruskie
Małe przypomnienie przygotowania ciasta :) lub patrz link ciasto do pierogów
Składniki na ciasto:
- 500g. Mąki pszennej
- 1,5 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
Z tego ciasta wychodzi ok 50 szt. pierogów
Jeżeli takiej ilości ciasta to wystarczy dodać mniej wody a tym samym proporcjonalnie do tego mniej mąki.
Połowę mąki wsypuję do miski, wbijam jajko i dolewam wody. Wyrabiam ciasto dosypując stopniowo mąki. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i nie może się kleić. Jest to długotrwały proces. Słyszałam kiedyś w TV na jakimś kulinarnym programie, że jak jesteśmy już bardzo zmęczeni wyrabianiem ciasta to oznacza, że jest już gotowe :). Żeby ciasto nam nie wyschło wkładamy pod miskę lub garnek, gdzie spokojnie może przeczekać aż się nim zajmiemy :).
Zabieramy się tymczasem za farsz.
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 250g ser biały półtłusty
- sól
- pieprz
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
Cebulkę drobno pokrojoną zeszklić na 2 łyżkach masła, dodaje jeszcze 2 łyżki oliwy.
Ugotowane ziemniaki odcedzam i ugniatam na miazgę. Dodaje cebulę z całym tłuszczem, mocno pokruszony ser biały. I znowu wszystko łącze. Można tłuczkiem do ziemniaków. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotowe
Wracamy z powrotem do ciasta. Czeka nas najprzyjemniejsza część czyli lepienie :)
Odkrawamy połowę ciasta , wyrabiamy ponownie przez krótką chwilę i wałkujemy na cienkie płaty. Wykrawamy kółka. Ja używam do tego kubka.. Nakładamy farsz i zlepiamy.
Odkładamy na oprószoną mąką stolnice, przykrywając lnianym ręcznikiem.
Gotuje wodę w garnku, wsypuję trochę soli, dolewam trochę oliwy. Kiedy woda zaczyna się gotować wkładam partiami po 5-6 pierogów. Od wypłynięcia gotuję jeszcze 3-4 minut. Nie za długo, żeby się nie rozwaliły.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz